Den fantastiska chiliaiolin

Äntligen, mitt recept på Chiliaioli kommer upp. Jag har fått många förfrågningar om att lägga upp detta recept men det knepiga har varit att få en bra bild, jag är inget geni på det här med bilder alltså…

MEN nu är ju inte bilden det viktiga, utan recept i sig. Portionerna blir ju lite flytande då det beror helt på om man gillar mycket sås och vad det ska användas till. Jag är en sås-människa utan dess like och skulle kunna äta upp hela burken själv till en pizza eller lite halloumi men jag skulle säga att runt 6 – 8 personer borde det räcka till!

Två viktiga tips:
1. Ingredienserna ska ha samma temperatur, viktigaste är såklart äggen å oljan. Annars kan det skära sig. Så har du äggen i kylen, ta ut dem en stund innan du ska tillaga aiolin.
2. Använd inte en rapsolja som stått öppen i flera månader, köp en ny. Om du använder dig av en olja som stått öppen ett tag kan smaken bli lite metallisk – inget jag föredrar.


Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 2 – 2½ dl rapsolja
  • ½ lime
  • 1 solo vitlök
  • 1 färsk röd chili
  • salt & peppar

Gör såhär

Lägg äggulorna i en bunke (som du kan vispa i).

Riv ner vitlöken och pressa i en halv lime.

Nu ska du börja ”slå” samman oljan med äggen. Jag tycker det är enklast att göra med en elvisp, droppa försiktigt i oljan i början, har du inte gjort det förr så gör det hellre långsammare än för snabbt.

Efter en stund när du ser att ägget och oljan binder rätt och tjocknar kan du börjar hälla i oljan i en tunn rinnande stråle.

När du tycker att aiolin känns tillräckligt tjock så hackar du i en hel röd chili och blandar. Tillsätt salt & peppar och lät gärna stå i kylen ett tag innan servering.

PS. Ibland vill jag gärna den ska smaka lite lite mer lime och tillsätter då den andra halvan i slutet, avgör själv vad du tycker bäst om.


Antal portioner: 6-8
Tid att laga: ca 15 min
Kost: Vegetarisk


6 thoughts on “Den fantastiska chiliaiolin”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.