Kaffekalender 2021

Kaffekalender 2021

Så ett av mina absoluta favoritcafé i Växjö, Bönan och mustaschen, sålde i år en adventskalender med kaffe! Det är 24 olika kaffesorter i hela bönor och jag kände att detta måste jag ju bara dokumentera och betygsätta, helt efter min egna preferens såklart. Jag är absolut ingen kaffeexpert men jag hoppas på att kanske kunna lite mer efter dessa 24 dagar. Varje liten burk innehåller 30g bönor och jag maler bönorna på morgonen och gör sedan presskaffe av det.

Innan något kaffe ens är smakat vill jag bara ge beröm till utförandet av boxen. Den är stilren, snygg och känns väldigt exklusiv. Så visuellt får boxen 10/10!

Lucka 1


Las Margaritas

Info

Land: Costa Rica

Böntyp: Geisha

Region: Terrazú

Producent: Emmanuel Solis

Process: Natural

Växthöjd: 1700 m.ö.h

Recension

Så, första burken öppnad och testad. Jag tycker kaffet var väldigt lent, sött och fruktigt. Nu har jag testat en del fruktiga sorter från just Bönan och mustaschen och jag tycker nog detta var lite i det mildaste laget. Jag föredrar rätt starkt kaffe och funderar på om jag kanske skulle haft lite mindre vatten. Jag körde på 30 g malda bönor till 5 dl vatten. Jag skulle nog satsat på 4 – 4.5 dl för att få det lite kraftigare.

Kaffet är lite mer komplext (vilket jag älskar) och går mot det sötare hållet. Smaken stannar kvar bra i munnen efteråt. Skulle absolut kunna tänka mig att köpa igen men skulle som sagt troligen minska mängd vatten för att få den lite fylligare och framhäva smakerna mer.

Sammanfattning: Medium komplext med en sötare ton, fruktigt och lent. Aningen för tunt.

Betyg: 7.5/10

Lucka 2


CHELBESA

Info

Land: Etiopien

Böntyp: Wolisho, Dega

Region: Yirgacheffe

Producent: Negusse Debela

Process: Tvättad

Växthöjd: 2050 m.ö.h

Recension

Dagens lucka hade som ni ser en annan process, dessa bönorna var alltså tvättade till skillnad från lucka 1. Det innebär att man plockar bort frukten från bönan nästan direkt och bönan får torka för sig själv. Är den natural så har hela frukten fått torka innan man plockar ut bönan vilket betyder alltså att bönan har kontakt med frukten under hela sin torkningsprocess.

Så, hur smakade den då? Jag tyckte den var god, men kanske inte mer än så, inget wow så att säga. Det var en tydlig blommig smak men inte speciellt kraftig. Bönorna är ljust rostade och även om jag tyckte kaffet hade många smaker så tyckte jag inte det var så mycket smak, om that makes sense? Fortfarande ett kaffe som går åt det fruktiga hållet enligt mig men det var mycket tydligare blommig smak i dagens lucka.

Sammanfattning: Lent kaffe med tydligt blommiga toner, många smaker men inte så fylliga.

Betyg: 5.5/10

Lucka 3


Kichawir

Info

Land: Kenya

Böntyp: SL, Ruiru, Baitan

Region: Kericho

Producent: Kooperativet Kichawir

Process: Tvättad

Växthöjd: 1700 – 2100 m.ö.h

Recension

Lucka tre hade också tvättade bönor. Kaffet känns lite enklare än de andra jag testat. Ett gott lite lättare och elegant kaffe, tydliga inslag av citrusfrukt, rätt mycket syra men som absolut inte tar över.

Sammanfattning: Tydliga inslag av citrusfrukt, lätt och syrligt.

Betyg: 6/10

Lucka 4


LORENA

Info

Land: El Salvador

Böntyp: Pacamara

Region: Santa Ana

Producent: Renato Arturo Romero

Process: Natural

Växthöjd: 1250 – 1300 m.ö.h

Recension

Fyran alltså, vilken hit. Jag tror det är min favorit hittills. Jag kände nästan direkt på doften att jag skulle kunna älska denna, vilket visade sig vara helt rätt. Den är söt med en blandning av bär som ger den en liten syra som balanseras otroligt bra. Jag tycker hittills av de jag testat att de två som inte har varit tvättade har varit bäst faktiskt. Även om de andra också varit goda såklart. Jag tror det blir svårt att hitta en böna i denna kalendern som jag inte tycker är god.

Sammanfattning: Söt, bärig som ger den en bra balanserad syra och kanske lite chokladig också? Jo minsann, det finns där också. Toppen var det!

Betyg: 8.5/10

Lucka 5


EL CAMBALACHE

Info

Land: Nicaragua

Böntyp: Maracaturra

Region: Dipilto

Producent: Samuel Zavala

Process: Honey

Växthöjd: 1350 – 1450 m.ö.h

Recension

Ja nu tog det ju lite tid för mig att bara komma till femman. Tiden har varit lite knapp och jag har inte hunnit att skriva ner allting. Som tur är så har jag anteckningar i min mobil för varje sort så jag kommer ihåg vad jag tyckte.

I alla fall, femman, en nu process också: Honey, vad innebär det då? Jo det innebär att bönan är urplockad ur frukten MEN tvättas inte direkt. Utan den får torka tillsammans med rester av fruktköttet!

Femman dock, wow, riktigt god. Det är fruktig och söt, känner en hint av citrus också, apelsin kanske?

Sammanfattning: Söt och fruktig med en hint av apelsin som ger den en bra syrlighet och en hint av beska som balanserar det mycket bra.

Betyg: 8.5/10

Lucka 6


BILOYA

Info

Land: Etiopien

Böntyp: Heritage

Region: Yirgacheffe

Producent: Biloya Washing Station

Process: Tvättad

Växthöjd: 1720 m.ö.h

Recension

Lucka nummer sex var ett lite lättare kaffe men väldigt god. Tydlig blommighet (om det ens är ett ord?) och även te, svart te. Det var även lite beskt men lagom beskt.

Kaffet är som sagt tvättat också vilket också gör att det är lite lättare, lent och elegant. Väldigt gott i alla fall, spring och köp!

Sammanfattning: Lättare kaffe med tydlig blommighet, du känner också svart te och kaffet är väldigt lent och fint.

Betyg: 8/10

Lucka 7


BENSA KOKOSE

Info

Land: Etiopien

Böntyp: Heirloom

Region: Sidamo

Producent: Heleanna Georgalis

Process: Natural

Växthöjd: 2100 m.ö.h

Recension

Sjuan är precis som sexan från Etiopien men Natural process istället. Väldigt gott kaffe. Kraftfull med mycket smak. Tillskillnad från lucka 6 är denna mer… mustig, om man nu kan säga så.

I alla fall, mycket frukt, tropiska frukter och väldigt tydlig smak av viol.

Sammanfattning: Kraftfullt kaffe med tydlig smak av viol och tropiska frukter.

Betyg: 8/10

Lucka 8


FINCA EL PEÑÓN

Info

Land: Guatemala

Böntyp: Bourbon, Caturra, Pache

Region: Huehuetenango

Producent: Ivan Federico Ovalle Altuve

Process: Honey

Växthöjd: 1450 – 2050 m.ö.h

Recension

Bakom lucka åtta gömmer sig ännu ett kaffe med Process honey. Jag älskade ju lucka fem med samma process och såg verkligen framemot att testa denna också men jag måste erkänna att här var det inte lika WOW.

Jag tycker kaffet är lite väl lätt för min smak. Tydlig smak av honung tycker jag, väldigt sött. Tänk nu inte att processen har med det att göra, processen heter bara honey. Ett lent och enkelt kaffe.

Absolut ett gott kaffe men jag är nog inne själv på lite mer fruktiga och kraftfulla kaffesorter.

Sammanfattning: Sött kaffe, väldigt sött, toner av nötter och vanilj.

Betyg: 6/10

Lucka 9


VARA BLANCA

Info

Land: Costa Rica

Böntyp: Catuai

Region: Tarrazú

Producent: Mario Marin

Process: Orange Honey

Växthöjd: 1850 – 2050 m.ö.h

Recension

Lucka 9 är också en honey process men alltså Orange Honey, jag själv har inte mycket kunskap om vad det innebär men jag hittade detta via google:

White honey: 80-100 percent of the mucilage removed
Yellow honey: 50-75 percent of the mucilage removed
Red honey: 0-50 percent of the mucilage removed
Black honey: Little to no mucilage removed

Så jag antar att vi kanske ligger mellan röd och gul här, och det handlar alltså om hur mycket växtslem (?!) som man låter vara kvar/tar bort.

I alla fall, här svek inte honey mig, väldigt gott kaffe som också har tydlig sötma – vilket jag förväntade mig i och med processen. Jag tyckte detta kaffe var väldigt gott, jag kände mycket sötma, lite kola och tropiska frukter!

Sammanfattning: Sött kaffe med toner av kola och tropiska frukter.

Betyg: 7/10

Lucka 10


RIBANG GAYO

Info

Land: Indonesien

Böntyp: Abyssinia, Ateng, Gayu 1 & 2, Timtim

Region: Aceh Province

Producent: Asman Arianto

Process: Wet Hulled

Växthöjd: 1500 – 1700 m.ö.h

Recension

Lucka tio alltså, när jag läste Wet Hulled som process så tänkte jag, va? Vad i hela friden är det. Det är en process som tydligen endast utförs i Indonesien på grund av deras höga luftfuktighet. Processen är rätt komplex så jag kommer inte ge mig på att förklara den här, vill ni veta mer om det (det är väldigt intressant så jag rekommenderar er att läsa om det) så hittar ni en bra förklaring här!

Vad tyckte jag om kaffet då? Det var ett kraftfullt och mustigt kaffe. Nästan lite höstigt kaffe om det säger er något, en svag ton av vanilj dyker upp också.

Väldigt gott kaffe som jag tyckte var väldigt intressant. Ett av de kraftfullaste jag testat hittills tycker jag nog och som jag verkligen vill slå ett extra slag för att testa. Ett coolt kaffe!

Sammanfattning: Mustigt och kraftfullt kaffe, svaga toner av vanilj, finns en liten syrlighet i det också. Väldigt välbalanserat.

Betyg: 8/10

Lucka 11


MUTURA ESTATE

Info

Land: Kenya

Böntyp: SL, Ruiru

Region: Embu

Producent: Madame Jane

Process: Tvättad

Växthöjd: 1520 m.ö.h

Recension

Lucka elva tyckte jag var en av de få tvättade som ändå smakat en hel del hittills. Eller smakat och smakat men som ändå haft lite mer kropp och kryddighet. (Säger man ens så? Kryddighet?)

Den är också sötare än de andra tvättade jag testat, så en rätt tydlig sötma. Även hint av bär som gör den lite syrligare också tillsammans med någon citrusfrukt.

Gott kaffe som faktiskt förvånade mig om jag ska vara ärlig. Har under dessa dagarna känt mer för de som inte är tvättade och får en liten förutfattad mening av de tvättade.

Sammanfattning: Förvånansvärt sött för att vara tvättad, hint av bär och citrus. Väldigt lent kaffe.

Betyg: 7/10

Lucka 12


KARANI AA

Info

Land: Kenya

Böntyp: SL28, SL34

Region: Kirinyaga

Producent: Kooperativet Kabare

Process: Tvättad

Växthöjd: 1700 – 1800 m.ö.h

Recension

Även bakom lucka tolv gömde sig en Kenyan. Denna tyckte jag hade tydligare syrlighet än gårdagens, blir ju lätt att man jämför såhär när de kom efter varandra.

Mer smak av svarta vinbär, det finns en viss sötma här också dock men inte lika tydligt som i lucka elva. Precis som gårdagen var kaffet rätt lent, inte lika lent som igår men ändå lent. Även detta rätt kryddigt och lite mer smakrikt. Tumme upp!

Sammanfattning: Relativt syrligt kaffe men inte så det tog över alls. Svarta vinbär finns där absolut och även en liten sötma. Lent och kryddigt.

Betyg: 7/10

Lucka 13


BRIDAZUL ”LIGHTS OUT”

Info

Land: Nicaragua

Böntyp: Caturra

Region: Dipilto

Producent: Claudia Lovo & Tim Willem

Process: Carbonic Maceration

Växthöjd: 1300 – 1500 m.ö.h

Recension

Här har vi ett spännande kaffe. En ny process också som mer eller mindre innebär att kaffet är fermenterat. Vill man läsa mer om processen finns en bra sida här!

Jag tyckte kaffet var supergott och annorlunda. Den var väldigt djup och kraftfull, mycket smak. Det var väldigt sött, ju kallare det blev desto sötare och sen kändes kaffet liksom, höstigt, om det nu säger er något. Även inslag av bär såklart.

Även om kaffet var otroligt gott så kändes dock två koppar som en lagom mängd då det var så speciellt i smaken. Så även om jag kommer ge det väldigt högt poäng så är det inget jag skulle dricka varje dag eller bara hälla i mig, men en kopp då och då skulle jag aldrig tacka nej till.

Sammanfattning: Väldigt spännande kaffe, sött och syrligt. Väldigt kraftfull med mycket smaker, höstiga smaker!

Betyg: 8.5/10

Lucka 14


BETHANIA

Info

Land: Nicaragua

Böntyp: Röd Catuai

Region: Nueva Segovia

Producent: Martha & Ana Maria Albir

Process: Natural

Växthöjd: 1300 – 1500 m.ö.h

Recension

Så kommer vi till en av mina favorit processer igen. Mycket gott kaffe som kanske var lite lite enklare än de andra naturala jag testat, men fortfarande ett mycket gott kaffe.

Kaffet var sött och fruktigt. Jag känner choklad och någon fruktighet. Finns även en ton av röda bär som gör det en behaglig syra.

Sammanfattning: Gott kaffe, lite enklare. Tydlig sötma med smak av choklad och någon sötare frukt. Inslag av röda bär.

Betyg: 7.5/10

Lucka 15


LOGITA

Info

Land: Etiopien

Böntyp: Heirloom

Region: Sidamo

Producent: Heleanna Georgalis

Process: Tvättad

Växthöjd: 2100 m.ö.h

Recension

Även detta kaffe, som i princip alla de andra, var gott. Lite lättare kaffe. Tydlig sötma som mer verkade komma från frukt denna gång. Vilken frukt är jag inte tillräckligt kunnig för att känna riktigt men det kändes mer fruktigt sött.

Lite te-igt kaffe som är lätt och lent.

Sammanfattning: Fruktigt sött kaffe. Lättare i kroppen och lent.

Betyg: 7/10

Lucka 16


TEMBO TEMBO

Info

Land: Tanzania

Böntyp: Kent

Region: Arusha

Producent: Gaétan & Caroline Bordier

Process: Tvättad

Växthöjd: 1850 – 1980 m.ö.h

Recension

Det första jag tänkte när jag smakade detta kaffe var – snyggt. Ett snyggt kaffe helt enkelt. Sjukt bra balans i kaffet. Det finns sötma, det finns syrlighet och vi har ändå en liten tyngd i det.

Kanske något rött bär som ger oss syrligheten, sötman kan jag inte riktigt sätta fingret på men det känns inte så fruktigt sött som gårdagens, mer sött sött – om ni förstår?

Sammanfattning: Väldigt bra balanserat kaffe. Söt, syrligt ja you name it. Ett snyggt kaffe helt enkelt!

Betyg: 6.5/10

Lucka 17


EL TRAPICHE

Info

Land: Costa Rica

Böntyp: SL28

Region: Guanacaste

Producent: Luis Diego Santamaria

Process: Natrual Anaerobic

Växthöjd: 1350 m.ö.h

Recension

Sådärja, vi är inne i januari redan och jag är inte ens klar med min kalender. Om sanningen ska fram så åkte jag på en vända Corona och det kändes ju inte superkul att testa kaffe när man låg sjuk.

Men, till kaffet. Detta är en böna som alltså också är fermenterad. Under lucka 13 kan ni hitta en länk till olika fermenterade processer men kort och gott är det en böna som fått ligga och fermenteras utan luft.

Det var ett otroligt gott kaffe, svingott har jag själv skrivit ner här i mina anteckningar. Det är ett kaffe med tung kropp som har ett otroligt djup. Det är liksom mycket smaker men ändå går allting så bra ihop.

Jag refererade en annan sort här uppe som höstig men om den var höstig är denna höstig x 10 men samtidigt har den en väldigt tydlig sötma i sig, en fruktig sötma.

Ett jävligt coolt och fantastiskt gott kaffe.

Sammanfattning: Mycket djup, tungt, väldigt höstig som sen blandas upp med det här fruktiga söta, fantastiskt.

Betyg: 9/10

Lucka 18


GEDEB CHELCHELE

Info

Land: Etiopien

Böntyp: Heirloom

Region: Yirgacheffe

Producent: Chelchele Washing Station Smallholder Farms

Process: Natural

Växthöjd: 2000 m.ö.h

Recension

Lyckan när jag såg att lucka 18 bjöd på en natrual böna, då vet jag ju att jag kommer älska det.

Det som slog mig direkt vid första klunken var faktiskt hur lent kaffet var. Superlent verkligen. Utöver det är det ett väldigt sött kaffe, känner mycket honung, kanske någon ljusare choklad? Men det ligger också en citrus ton där lite längre bak.

Kaffet är lite lättare, speciellt om man jämför med gårdagens som var helt BAM, tycker dock att kaffet smakade ännu lite mer när det fick gå ner lite i temperatur.

Sammanfattning: Mycket gott kaffe, ett sånt kaffe jag skulle kunna dricka varje dag utan problem. Lite lättare i kroppen ändå. Otroligt lent, honungs-sött med en hint av citrus.

Betyg: 8/10

Lucka 19


GATAGUA

Info

Land: Kenya

Böntyp: SL, Ruiru, Baitan

Region: Muranga

Producent: Kooperativet Kagaa

Process: Tvättad

Växthöjd: 1600 – 1850 m.ö.h

Recension

Så har vi kommit till lucka 19 och alltså jag är inte helt såld riktigt. Det är ett bra kaffe såklart, det är det ju ingen tvekan om alls men jag tycker att allt i kalendern har varit så otroligt gott att jag nog ändå får säga att detta inte klättrar upp i toppen.

Som sagt, ett bra kaffe, lite enklare tycker jag men väldigt tydlig syrlighet. Mycket svarta vinbär men det finns ändå en sötma där, lite fruktigare sötma här också, någon söt frukt. Det som dock är tydligast tycker jag är syrligheten och dess svarta vinbär.

Sammanfattning: Lite enklare kaffe, som fortfarande var gott men inte i toppklass. Tydlig syrlighet med mycket svarta vinbär.

Betyg: 6/10

Lucka 20


LOS DURAN

Info

Land: Costa Rica

Böntyp: Catuai

Region: West Valley

Producent: Eduardo Duran, El Roble Farm

Process: Halvt Tvättad

Växthöjd: 1475 m.ö.h

Recension

Sammanfattning:

Betyg: -/10

Lucka 21


EL ARBOL

Info

Land: Nicaragua

Böntyp: Pacas

Region: Dipilto

Producent: Claudia Lovo & Sasa Sestic

Process: Carbonic Maceration

Växthöjd: 1300 m.ö.h

Recension

Sammanfattning:

Betyg: -/10

Lucka 22


LOS HERMANOS

Info

Land: Colombia

Böntyp: Röd & Rosa Bourbon

Region: Nariño

Producent: Juan Angel & Gabriel Torres

Process: Tvättad

Växthöjd: 1800 m.ö.h

Recension

Sammanfattning:

Betyg: -/10

Lucka 23


DUMERSO

Info

Land: Etiopien

Böntyp: Heirloom

Region: Yirgacheffe

Producent: Heleanna Georgalis

Process: Natural

Växthöjd: 1900 m.ö.h

Recension

Sammanfattning:

Betyg: -/10

Lucka 24


FINCA EL COCAL

Info

Land: El Salvador

Böntyp: Gul Bourbon

Region: Apaneca

Producent: Agricola San Agustin

Process: Anaerobic

Växthöjd: 1325 m.ö.h

Recension

Så har vi kommit till lucka 19!

Sammanfattning:

Betyg: -/10


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.