Rabarbersaft med vanilj

Som varje år dyker ju dessa fantastiska röd/gröna stjälkar upp i trädgården framåt sommaren. Varje år sen vi flyttade till huset kokar jag mig alltid en chutney som används flitigt till grillat under sommaren (receptet på den hittar ni här!) och i år var såklart inget undantag.

När jag gick ut för att plocka in lite rabarber så insåg jag att de vuxit sig helt gigantiska (bevis till vänster) och att det skulle krävas mer än lite chutney för att nyttja dem alla. Jag bestämde mig då för att testa på att koka lite sylt också, något jag inte ångrat en sekund! Jag använde mig av 5 dl socker men tyckte faktiskt den blev lite väl söt så till nästa batch kommer jag minska sockret till 4 dl istället!

Se till att inte slänga den trådade rabarbern, den gör vi en fantastisk marmelad på! Recept på den hittar ni här!


Ingredienser

  • Ca 1 kg ansade rabarber
  • 1.5 liter vatten
  • 4.5 – 5 dl socker
  • 1 ekologisk citron
  • 1 vaniljstång

Gör såhär

Skiva den ansade rabarbern i ca 1 cm tjocka skivor.

Lägg i en tjockbottnad kastrull och tillsätt 1.5 liter vatten. Låt det koka upp och koka på medelvärme tills rabarbern trådat sig. Ca 20 – 30 min.

När rabarbern trådat sig så är det dags att sila. Jag använder mig av en hederlig gammal sil i metall och det funkar ypperligt. Sila nu ner rabarbervattnet i en ny kastrull, pressa gärna lite i silen så ni får med all den goda vätskan. Obs. Släng inte den trådade rabarbern, den ska vi göra en ljuvlig marmelad på också! Inget spill här inte.

Pressa ner citronen i kastrullen, rör ner sockret och skrapa ur fröna ur vaniljstången och tillsätt både dem och stången i kastrullen.

Koka upp allting igen och rör lite försiktigt. När det kokat upp behöver det bara koka några sekunder, ta sedan bort kastrullen från plattan.

När saften svalnat något så skopa upp vaniljstången och släng. Häll sedan upp saften i väl rengjorda flaskor och förvara i kylen! (Väljer du att göra sylten också så spara ca 0.5 dl av saften till den!)

Vi servering så späd ut saften med vatten efter smak!


Tid att laga: ca 45 min – 1 h


1 thought on “Rabarbersaft med vanilj”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.