Rabarberchutney

Rabarberchutney

Varje sommar så poppar ju dessa fantastiska stjälkar upp i trädgården och jag tänker alltid att nu ska jag laga massor av saker med rabarber – det blir sällan så om sanningen ska fram. Hade inte tänkt göra chutney i år igen för förra året så blev det aldrig att vi åt upp den. What a waste. Men så var vi på middag hos några vänner till oss som gjorde så god sås på chutneyn, enkel var den också, så jag tänkte att fan då, vi kör i år igen.

Såsen? Allt du behöver är 2 dl crème fraîche, 1 riven solovitlök, paprikapulver, 3-4 msk chutney, salt & peppar – MIX and done.

Jag ska vara ärliga med er, bilden på chutneyn är faktiskt inte från detta året. Jag gjorde den förra sommaren, i år glömde jag faktiskt ta en bild så jag fick helt enkelt leva på gamla meriter. I år blev den faktiskt inte riktigt lika röd heller, så don’t fear om din går lite mer åt det orangea hållet.

Nedan recept räckte till en lite större glasburk och en lite mindre.


Ingredienser

  • Ca 750g rabarber i bitar
  • 2 skivade rödlökar
  • 2 msk ättika 24%
  • 1 1/4 dl vatten
  • 2.5 – 3 dl socker
  • 3 cm riven ingefära
  • 0.5 msk curry
  • 1 röd chili, hackad
  • 2 tsk salt

Gör såhär

Låt rabarbern, lök, ättika och vatten koka tillsammans i kanske 10-15 min. I början tänker man, hur i hela friden ska detta koka, men rabarbern släpper ifrån sig en hel del vätska så det funkar fin fint.

Tillsätt sedan riven ingefära, hackad chili, socker, curry och salt.

Låt allting koka samman i allt från 30 min till 1h. Jag tyckte min var lite väl lös efter 30 min så jag bara fortsatte koka på. Inga problem.

För att den ska hålla så länge som möjligt häll upp den i burkar direkt och förvara i kyl.


Tid att laga: ca 1h


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.