Rabarbermarmelad på spill från saftkok

Kanske har ni hittat hit från rabarbersaftsinlägget eller så kanske google visade er hit. I vilket fall så baserar sig detta recept på rabarberrester från hemmagjord rabarbersaft. Recept här!

Jag kände när jag kokade min saft att jag bara inte kunde förmå mig att slänga så mycket rabarber, mycket av smaken hade ju försvunnit från dem så för att få lite mer smak i marmeladen så testade jag att tillsätta lite mer än 0.5 dl av saften när jag kokade upp marmeladen och det visade sig vara rätt val!

Marmeladen är rätt söt då jag använt mig av en hel del syltsocker, anledningen till den större mängden syltsocker är för att jag använder mig av syltsocker med pektin som innehåller konserveringsmedel vilket gör att marmeladen håller längre.

Jag testade marmeladen på en ostmacka imorse och det var faktiskt riktigt gott, nästa gång ska jag testa den tillsammans med lite brieost, det känns som det kan bli en oslagbar kombo!


Ingredienser

  • Spill från 1 kg kokad rabarbersaft (recept här)
  • 8 dl syltsocker
  • 1.5 dl vatten
  • ~0.5 dl rabarbersaft
  • Lite citronsaft

Gör såhär

Lägg den trådade rabarbern i en tjockbottnad kastrull (har du precis kokat saften så använd kastrullen du kokade rabarbern i från början)

Tillsätt 1.5 dl vatten, 0.5 dl av din färdiga rabarbersaft, lite citronsaft samt 8 dl syltsocker. Rör ihop, koka upp och låt koka ca 3 – 5 minuter.

Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar, förvara dem svalt och mörkt. Vid rätt förvaring borde marmeladen hålla i upp mot ett år!


Tid att laga: ca 15 min


1 thought on “Rabarbermarmelad på spill från saftkok”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.