Kantarellpaj med bacon

Alltså jag dog lite för denna paj. Vi har varit hemma hos min familj i skåne och var då och plockade lite kantareller som sen resulterade i den godaste pajen på länge!

För den godaste pajdegen har jag alltid i lite sesamfrön i degen, blir sååå gott.

Jag gjorde faktiskt en liten extra redning och fyllde upp pajen med för jag älskar när det är sådär krämigt och gott, så det kan jag rekommendera också!


Ingredienser

Pajdeg:

  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1-2 msk vatten
  • 1 msk sesamfrön
  • ½ tsk salt

Fyllning:

  • 1 paket bacon
  • 1 gul lök
  • ca 400 – 500 gram kantraller
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • smör
  • riven ost

Topping:

  • Grönkål
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • 100 g kantareller
  • pumpakärnor

Gör såhär

Börja med pajdegen. Blanda alla torra ingredienser, fördela sen smöret i blandningen med fingrarna, tillsätt sedan vatten så degen håller ihop. Tryck ut degen i en pajform och nagga den. Kyl gärna i 30 min.

Under tiden kan du börja förbereda fyllningen. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva baconen och hacka löken. Stek det sen tillsammans med lite peppar.

När det är klar lägg över i en skål och ställ åt sidan.

Nu är det dags att vattna ur kantarellerna. Jag antar här att de är ansade och rensade, hacka de också om de är för stora. Stek sedan kantarellerna i omgångar i en stekpanna för att vattna ur dem.

När kantarellerna inte längre ger ifrån sig vätska är det dags att klicka i lite smör, ta i så du skäms vettja. Låt kantarellerna steka med smöret ett tag och lägg sedan undan de du vill dekorera pajen med.

Nu ska vi göra stuvningen så pudra vetemjölet över kantrallerna, tillsätt grädde och mjölk. Låt koka upp och koka på svag värme tills såsen blir krämig.

Under tiden så ställ in pajen i ugnen och förgrädda i ca 10 min på 225 grader.

När degen förgräddats ta ut den och börja med att lägga i bacon och lökröran, fyll sedan på med stuvningen och toppa med lite riven ost.

Nu ska vi också fixa lite grönkålschips. Ansa grönkålen från stjälken om du inte som mig köpt färdighackad. Blanda grönkålen med lite olivolja och lägg på en bakplåt.

Nu ska du samtidigt sätta in pajen och grönkålen i ugnen i ca 20 min på 225 grader.

Grönkålen är klar när den är sådär krispig, du kan behöva byta plats på plåtarna om de inte får plats bredvid varandra i ugnen.

När pajen är klar så toppa med de smörstekta kantrallerna, grönkålschips, pumpakärnor och lite flingsalt – SUCCÉ!


Antal portioner: 5
Tid att laga: Ca 45 min (utan kylskåpstid)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.