Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Vem älskar egentligen inte en riktigt god västerbottenpaj? Jag tycker det är sällan det slår fel faktiskt och igår så blev jag så sugen på lite räkor, västerbottenpaj, vitlöksbröd och lite aioli på det, gärna en lime aioli.

Jag tänkte idag dela med mig av hur jag lagar denna enkla paj. Det är inget speciellt direkt men jag tycker att botten gör så mycket och att tillsätta lite sesamfrön i degen är A och O.

Jag gjorde faktiskt endast hälften av pajdegen nedan och bakade två portionspajer men kör du enligt nedan räcker det perfekt till en pajform som är kring 28 – 32 cm.


Ingredienser

Pajdeg:

  • 125 -150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten
  • 1-2 msk skalade sesamfrön
  • ½ tsk salt

Fyllning:

  • Minst 300 g riven västerbottenost
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt & Peppar

Gör såhär

Börja med pajdegen. Blanda alla torra ingredienser, fördela sen smöret i blandningen med fingrarna (eller en bakmaskin/matberedare om du har det) tillsätt sedan så mycket vatten så degen håller ihop. Tryck ut degen i en pajform och nagga den. Kyl gärna i 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Förgrädda sedan pajskalet i ugnen i ca 10 min.

Under tiden kan du börja förbereda fyllningen. Slå ihop ägg och grädde. Blanda i den rivna osten, salta och peppra.

Häll sedan i fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda ca 20 min i ugn. Tycker du pajen får för mycket färg så täck med aluminiumfolie efter ett tag, jag tycker dock en västerbottenpaj ska ha lite rejält med färg.

Servera sedan pajen med vad du vill! Jag tycker det passar perfekt till bland annat skaldjur!


Antal portioner: 56
Tid att laga: Ca 30 min (utan kylskåpstid)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.