Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon, burgundisk köttgryta, höstgryta – jag kärt barn har många namn. Just denna gryta har sitt ursprung från Frankrike faktiskt och smakar otroligt mustigt. Jag lagar den några gånger om året och det är en favorit hos min sambo.

Bli inte skrämd av att den tar lite tid att laga för den sköter sig mer eller mindre själv i ugnen och den får ju hemmet att lukta sådär fantastiskt under tiden. Jag slänger alltid ner lite hela kvistar av kryddor i och sen plockar jag bort dem jag ser när grytan är färdig men i de flesta fall går det hur bra som helst att äta själva kvisten också.

Jag valde att servera grytan tillsammans med lite nybakat bröd, jag tycker nästan det är det bästa till mustiga grytor men annars rekommenderar jag potatis! Recept på baguetterna kommer inom kort, hoppas jag!


Ingredienser

  • 1 kg högrev på bit
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 solovitlökar
  • 2-3 msk tomatpuré
  • ½ dl röd balsamvinäger
  • 2 dl kalvfond (koncentrerad fond + vatten)
  • ½ flaska rödvin (à 75 cl)
  • 1 – 2 msk vetemjöl
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • 1 burk syltlök (à 340 g)
  • 200 g champinjoner
  • Smör till stekning
  • 3 lagerblad
  • Färska timjankvistar
  • Färsk persilja
  • Salt & peppar

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär köttet i mindre bitar.

Hacka lök, vitlök, skiva morötter, bacon och dela champinjonerna.

Börja med att steka köttet i en gryta (som tål ugn) i lite smör. Börjar det vätska en massa så häll av vätskan, vi vill inte köttet ska koka utan stekas.

Tillsätt tomatpuré och låt steka med köttet ett tag, det ska gärna brännas fast lite. Tillsätt den skivade baconen och stek ihop.

Tillsätt balsamvinäger och låt koka in. Strö över mjöl och blanda väl.

Tillsätt lök, vitlök, morötter och champinjonerna, stek ett litet tag.

Tillsätt kalvfond och vin.

Häll av spadet till syltlöken och tillsätt löken till grytan. Lägg ner lagerblad, persiljekvistar och timjan. Smaka av med lite peppar, jag brukar aldrig salta då både fond och bacon brukar vara tillräckligt salt i sig själv.

Ställ in grytan i ugnen i ca 1.5 – 2 h. Köttet ska bli mört.

Servera grytan med potatis eller som jag själv gjorde – nybakat bröd.


Antal portioner: 5
Tid att laga: ca 2h inkl tiden i ugnen


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.