Skomakarlåda på mitt vis

Så en skomakarlåda alltså, egentligen en rätt enkel rätt som jag nedan får att låta som sju svåra år. Anledningen till väggen med text är för att jag vill försöka förklara så utförligt som möjligt hur man ska göra. Jag hoppas detta inte skrämmer er utan att ni faktiskt testar laga denna fantastiska rätt.
Att tänka på är att när ni smakar av skyn i slutet så kommer den vara relativ salt så salta inte mer och även om ni tror att nae, den smakar inte bra så lovar jag att det blir bra tillsammans.
Ingredienser
- 700 g mjölig potatis
- 1dl vispgrädde
- ½ dl mjölk
- 50g smör
- 3 skivor ryggbiff
- 1 pkt bacon
- ½ purjolök
- 2 dl rödvin
- 1 – 2 msk kalvfond
- 1 solovitlök
- Några timjankvistar
- Persilja
Gör såhär
Börja med att skala potatisen. Koka den sen mjuk i lättsaltat vatten.
Medan potatisen kokar så förbered det andra. Lägg fram köttet i rumstemperatur.
Skiva purjolök och bacon, lägg åt sidan.
Värm grädden, mjölken och 25g smör i en kastrull på svag värme. När potatisen kokat klart häll av vattnet, mosa den och tillsätt den värmda vätskan lite i taget tills moset blir sådär perfekt fluffigt. Salta och peppra, ställ åt sidan och håll varmt.
Sätt ugnen på 100 grader
Stek bacon och purjolök knaprigt i lite smör. (Japp, i smör trots att det är bacon). lägg upp på att fat och in med det i ugnen för att hålla värmen.
Salta och peppra ryggbiffen och stek i samma panna baconet precis var, ca 2 min på varje sida på hög värme. (beroende på hur välstekt du vill ha ditt kött såklart).
Lägg köttet i en form och in i ungen för att hålla det varmt.
Dela solovitlöken och skiva tunt, hacka timjanen och lägg i pannan där köttet stektes. Tillsätt lite mer smör om det behövs. Häll i ca 2 dl rödvin, låt koka upp och reducera till ungefär hälften. Tillsätt fond och låt koka ihop lite. Tillsätt ca 25g smör, en skvätt vispgrädde och smaka av med peppar.
Lägg moset på en tallrik, skiva köttet och lägg ovanpå, strössla över baconkrispet, ringla över skyn och toppa med persilja.
Antal portioner: 3
Tid att laga: ca 45min
Hej! Har gjort denna flertalet gånger och det blir så fantastiskt gott 😀