En helt fantastisk spaghetti bolognese

Jag kan i ärlighetens namn säga att jag är inte det största fanet av en ”vanlig” vardags-bolognese men när man har möjlighet att lägga ner tid och kärlek i rätten då kan det vara något av det godaste som finns.

Problematiken som alltid i mina recept är att jag sällan har exakta mått, det handlar om att smaka av, smaka av och smaka av och lova mig att ge denna rätten tid – den ska helst koka i upp mot en timme och jag lovar att det är värt väntan. Tänk också på att köpa bra tomater då det utgör en stor del i rätten, helst ekologiska såklart.

Jag har en riktigt god pastakrydda som jag köpt utomlands som jag alltid kryddar med men jag kollade lite vad som var i den och jag har specat det nedan utan några exakta mått. Jusste, glöm för guds skull inte parmesanen på toppen!


Ingredienser

 • 500g köttfärs
 • Pasta för fyra portioner
 • 1 gul lök
 • 1 solovitlök
 • 2-3 dl rödvin
 • 400g krossade tomater (bra märke här, helst ekologiska)
 • 2 – 3 msk tompatpuré
 • 1 msk japansk soja
 • 4 msk worcestershiresås
 • Lite flytande honung
 • Lite röd balsamvinäger
 • 2 lagerblad
 • Parmesan
 • Salt & peppar
 • Oregano
 • Cayennepeppar
 • Basilika
 • Mejram

Gör såhär

Börja med att hacka lök och vitlök. Stek i en gryta tillsammans med lite olja.

I med ca 2 msk tomatpuré och stek på hög värme, tomatpurén ska nästan brännas vid lite i botten så smakerna framhävs ännu mer.

Ner med köttfärsen i grytan, tillsätt lite mer tomatpuré, salta och peppra.

Stek köttfärsen runt om och tillsätt 2 dl av vinet. Låt vinet koka ner så det nästan ser ut som att allt kokat in i köttet.

Tillsätt krossade tomater, soja, worcestershiresås, balsamvinäger, lite honung och om man vill lite lite kalvfond.

Lägg i lagerbladen och krydda efter smak. Nu ska bolognesen koka ett tag på svag värme, gärna upp mot en timme men minst 20 min.

Kolla till bolognesen med jämna mellanrum, smaka av och tillsätt ev. mer vin eller kryddor. Jag tillsatte både vin och kryddor under tiden.

När du anser att bolognesen snart är redo att ätas så kokar du pastan.

Servera bolognesen med riven parmesan och lite färsk basilika!


Antal portioner: 4
Tid att laga: ca 1h+


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.