Nudelsoppa med rödcurry och tofuröra
Röd curry, hur gott är det inte egentligen. Vi är lite trötta på ris efter våra veckor i Asien men så kände jag mig så sugen på röd curry idag så jag tänkte, vad kan jag då göra?
Resultatet blev någon gryta/soppa med nudlar. Den blev inte riktigt tillräckligt rinnig för att jag skulle kalla det soppa, men det är inte heller riktigt en gryta. Gott, det var det i alla fall. Byter du ut fisksåsen mot japansk soja så är den även vegetarisk minsann!
Tanken var först att jag skulle steka till lite tofu och ha i soppan, men försöket att steka silkestofu gick käpp rätt åt skogen så jag beslutade mig för att mixa ihop en röra av tofun istället, även det mycket lyckat.
Ingredienser
- 4 portioner nudlar
- 1 morot
- 5 salladslökar
- 1 solovitlök
- 1 chili
- En liten bit ingefära
- 2-3 msk röd curry paste
- 1 burk (400ml) kokosmjölk
- 5 dl vatten
- 1 buljongtärning (helst umami)
- 2 msk fisksås (för helt vego använd japansk soja istället)
- 1 lime
- 2 limeblad
- Salt & peppar
- 1 paket silkestofu
- 3 tsk tahini
- Paprikakrydda
- Sambal oelek efter smak
Gör såhär
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
Hyvla moroten i tunna skivor på längden. Skiva halva chilin, tre salladslökar och hacka vitlöken,
Fräs grönsakerna tillsammans med lite olja och röd curry i en gryta.
Tillsätt sedan kokosmjölken, vattnet, saften från en halv lime, fisksåsen/sojan och buljongen.
Skiva i små bitar av ingefäran och lägg i lime bladen.
Låt soppan koka ett tag.
Under tiden så gör tofuröran. Mixa silkestofu till en slät massa. Tillsätt saften från en halv lime, tahini, sambal oelek, paprikakrydda samt lite salt.
När alla smaker kokat ihop så klipp lite i nudlarna och släng ner de i soppan. Smaka av med salt och peppar.
Skiva upp det sista av löken och chilin. Toppa sedan soppan med det och din tofuröra!
Antal portioner: 4
Tid att laga: ca 45 min
Kost: Vegetarisk (Utan fisksåsen)