Pasta med vitlökig tomatsås

Pasta med vitlökig tomatsås

Det var ett tag sedan ett nytt recept kom upp men jag har befunnit mig på andra sidan jorden på lite semester.

Igår när vi kom hem ekade det rätt tomt i kylskåpet men ingredienser till en riktigt bra tomatsås finns alltid nära till hands. Jag gör min tomatsås relativ stark med mycket vitlök! Vill man inte det ska smaka allt för mycket vitlök så halvera mängden bara!

Tomatsås mår som bäst av att koka länge men har man inte tid går det bra med 20 minuter. Tänk även på att använda bra råvaror, jag använder mig alltid av ekologiska tomater.


Ingredienser

  • 250 g körsbärstomater
  • 400 g krossade/passerade tomater 
  • 1 rödlök
  • 2 solovitlökar (rivna)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • Sambal oelek efter smak
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 tsk flytande honung
  • Färsk eller fryst basilika
  • Pinjenötter
  • Pasta för fyra personer
  • Olivolja att steka i
  • Salt & peppar

 

Gör såhär

Hacka lök fint.

Stek lök tillsammans med riven vitlök och olivolja i en gjutjärnspanna/stekpanna.

Tillsätt tomatpuré och stek samman det i någon minut. Tillsätt balsamvinäger och stek ihop lite kort.

Halvera körsbärstomaterna och i med dem i grytan.

Tillsätt krossade tomater, sambal oelek (eller någon annan chili), honung, torkad basilika, salt och peppar.

Låt nu tomatsåsen koka på svag värme under lock. Minst 20 minuter men helst en timme.

När det återstår ca 10 minuter kvar av koktiden på tomatsåsen koka pastan. Tillsätt då också färsk basilika eller fryst till tomtsåsen, även detta efter smak. Smaka av med salt och peppar.

Rosta pinjenötterna i en stekpannan med lite olivolja och flingsalt.

Servera pastan tillsamans med tomatsåsen och de rostade pinjenötterna.

 


Antal portioner: 4
Tid att laga: minst 30 min
Kost: Veganskt

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *