Recept på Langos

Langos, jag älskar langos. Jag vet inte om jag älskar det för att jag hittills bara har ätit det en gång om året på någon marknad eller för att jag faktiskt tycker det är så jäkla gott. Kanske en blandning?

I alla fall så bestämde jag mig för att testa göra det hemma förra helgen och resultatet var ren magi. Toppingen är helt vald utefter vad vi hade hemma. Jag valde också att göra lite mindre bröd för jag tycker alltid man blir sådär äckligt mätt av langos annars. Det var helt perfekt med två små bröd till middag!


Ingredienser

Bröden

  • 12.5 g färsk jäst
  • 1½ dl fingervarmt vatten
  • 1 kokt potatis (mellan stor)
  • 3 – 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • Rapsolja till fritering

Topping

  • Vitlökssås (Crème fraiche eller gräddfil + en riven solovitlök, salt & peppar)
  • Riven ost
  • Hackad rödlök
  • Gräslök
  • Handskalade räkor (rökta och vanliga)

Gör såhär

Jag hade ingen kokt potatis så jag fick börja med att koka en potatis faktiskt.

Sen, lös upp jästen i vattnet. Riv potatisen fint och blanda i.

Blanda salt och mjöl och tillsätt sedan det i vätskan. Arbeta till en ganska lös deg. Du kommer tillsätta mer mjök vid utbakningen.

Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 delar. Kavla ut dem till ovaler, ca ½ cm tjocka. Låt jäsa 10 minuter till.

Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Du kan testa om oljan kokar genom att lägga i en brödbit och när den börjar få färg är det dags att börja fritera.

Fritera bröden ca 2 – 3 min på varje sida, ett åt gången. (Du ser när de börjar få bra färg!)

Lägg upp på en tallrik med papper för att suga upp överblivet fett.

Toppa med mitt exempel eller vad du är sugen på. Kommer bli succé i vilket fall!


Antal portioner: 8 st små bröd
Tid att laga: 1h 30min


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.