Mitt bästa recept på falafel

Jag har gjort falafel ett flertalet gånger hemma men aldrig blivit riktigt nöjd, tills idag. Jag måste säga att detta var det bästa falafel jag ätit. Japp, jag tänker sträcka mig så långt.

Jag kan inte förtydliga hur viktigt det är att använda sig av TORKADE kikärtor som legat i vattenbad över natten. Koka alltså INTE dem. Nu tänker ni säkert ”varför kan jag inte bara köpa färdiga på burk” och visst, det kan ni, men jag står inte bakom det resultatet.

Kryddorna är många och det krävs att man har lite hemma men det går faktiskt att köpa färdig falafelkrydda, till och med maxi har det!

Jag serverade det tillsammans med tortillabröd, hemmagjord aioli, picklad rödlök, hummus, majs, tomater och lite sallad.


Ingredienser

  • 3 dl torkade kikärtor
  • 1 gul lök
  • 2 dl hackad persilja
  • 1 solovitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • Neutral olja att fritera i, jag använde rapsolja

Kryddmix (malda kryddor)

  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderpulver (nej, det kommer knappt smaka koriander)
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 krm kardemumma
  • 1 krm muskot
  • 2 krm kanel
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 krm ingefära

Gör såhär

Börja med att dagen innan lägga kikärtorna i vatten. Gör som det står på förpackningen, 1 del kikärtor till 3 delar vatten. De sväller! Byt gärna vatten någon gång under tiden.

När du ska tillaga falafeln: Häll av vattnen och mixa kikärtorna tillsammans med lök, vitlök, persilja och bikarbonat.

Jag delade solovitlöken en gång och gul löken i fyra delar. Mixa det grovt, det ska vara bitar kvar av kikärtorna.

När du mixat klart så blanda ner vetemjölet och alla kryddor, blanda väl.

Det ska vara en rätt torr mix, är den för vattnig så tillsätt lite mer mjöl.

Hetta upp olja i en kastrull. Tänk på: det syns inte när olja kokar och ha INTE på fläkten. För att kolla om oljan är tillräckligt varm kan du lägga ner en brödbit, blir den brun kan du börja fritera.

Gör bollar av smeten, jag använde mig av en sked som jag sedan pressade mot handen för att de skulle kunna hålla ihop.

Lägg försiktigt ner en falafel åt gången i oljan med hjälp av en hålslev. Fritera inte mer än fyra åt gången.

För att hålla de varma under tiden som jag friterade alla stoppade jag in de som var klara i ugnen på låg värme.


Antal portioner: 3 – 4
Tid att laga: ca 45 min
Kost: Vegetarisk, Vegansk


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.