Räktårta

Räktårta

Nu till midsommar var det dags att förbereda lite midsommar mat, jag kände då för att laga en räktårta som jag vet att min kusin även brukar ha med sig kring jul. Jag experimenterade lite med smakerna och fick tillsätta lite mer av det ena och det andra efterhand. Perfekt att förbereda dagen innan.

Min starka sida är inte riktigt heller att dekorera saker så det resultatet kanske vi kan skippa. Utöver det så var tårtan mycket god.


Ingredienser

Till botten:

  • 280g kavring
  • 100g smör

Till fyllning:

  • 500g stora skalade räkor
  • 400g phiadelphia
  • 3 dl créme fraiche
  • 1 burk röd caviar
  • 1 finhackad rödlök
  • Saften från 1 citron
  • 5 gelantinblad
  • Dill
  • Cayennepappar
  • Salt & peppar

Topping:

  • Ägg
  • Rom
  • Citron
  • Dill

Gör såhär

Smält smör. Mixa kavring och tillsätt smör, blanda runt

Fördela röran i en form med avtagbara kanter, ca 24cm. Ställ in i kylen

Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca fem minuter

Under tiden rör du ihop de andra ingredienserna, hacka räkorna innan du slänger ner dem i blandningen.

Häll av vattnet från gelatinbladen och smält de på svag värme. Samtidigt är det nu ett perfekt läge att smaka av röran. Mer dill? Hetta?

När gelatinen smält så ner med det i röran och rör runt tills det är ordentligt blandat.

Fördela röran i botten, in i kylen i några timmar, helst över natten.


Antal portioner: 8
Tid att laga: ca 50 min


2 thoughts on “Räktårta”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *