Rostad blomkålssoppa toppad med tryffelolja

När hösten börjar närma sig så ökar även mitt intag av diverse olika soppor. Denna gång fick det bli en blomkålssoppa.

Jag gillar när det är lite extra hetta i min mat och har därför en del vitlök och chili i jag skulle dock säga att soppan blir relativt tråkig utan det – men det är upp till er. Servera med lite rostade pumpkärnor, kanske en god ostmacka och glöm för tusan inte tryffeloljan på toppen. Smaklig spis.


Ingredienser

  • Ett blomkålshuvud
  • 250g jordärtskocka
  • 300g potatis
  • 1 solovitlök
  • 1 röd chili
  • 6 – 7 dl vatten
  • 3 tsk lantbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ citron
  • 25g smör
  • Pumpakärnor
  • Olivolja
  • Cayennepeppar
  • Flingsalt
  • Salt & peppar

Gör såhär

Sätt ugnen på 225 grader.

Ansa blomkålen och dela den i mindre delar.

Skala och tärna potatis och jordärtskocka, dela solo vitlöken i fyra, fem klyftor och dela chilin på mitten.

Lägg allt på en plåt. Ringla över lite olivolja, salta & peppra.

Rosta mitt i ugnen i ca 20 min, rör om lite då och då. Blomkålen ska vara mjuk och ha fått en gyllene färg.

När rotsakerna är klara i ugnen lägg dem i en gryta och tillsätt buljong och vatten. Låt koka upp.

Mixa soppan slät med en stavmixer.

Tillsätt smör, citron, cayennepeppar efter smak och crème fraiche. Salta & peppra vid behov.

Rosta pumpakärnorna i lite olja, salt och cayennepeppar.

Servera soppan med rostade pumpakärnor, lite dill och tryffelolja som du ringlar över på toppen.


Antal portioner: 4
Tid att laga: ca 40 min


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.